Norge, mitt Norge – hva er det som skjer….

huset vinterNorge er et vakkert land. Det er rikt land. Og vi nordmenn er svært privilegerte på alle måter. Så priviligerte at politikerne vurderer å betale skoleungdom for å fullføre skolegangen og unngå at så mange dropper ut og satser på NAVing. Da jeg leste det ”do-gooder” forslaget var min første tanke at dette blir jo så feil som det kan bli. Kanskje de heller skulle velger en tøffere strategi nå som det har vist seg at dill-dall og nutte-dutte ikke funker. La de som ikke egner seg eller gider å gå på skole – bli innkalt til sosialtjeneste, rett og slett etter samme modell som militærtjenesten for ikke så mange årene siden. Mange var de ungdommene som fikk orden på livet sitt etter nærkontakt med realiteter, disiplin og konsekvenser av handlinger (eller mangel på sådanne). Kanskje det kan gi fart på livet til de som av en eller annen grunn ikke gider – eller faller utenfor?

Nå ja, det var bare en liten refleksjon på nyåret – her jeg sitter på Fuerteventura bare noen mil fra Afrika. Et godt sted å være om vinteren når kuldegradene spretter og en fryser fasongen av seg. Et godt utkikkspunkt til Norge og norsk kultur – og til refleksjoner og sammenligninger.

God morgen Norge
Jeg følger med på nyheter, jeg følger med på nett.. Det blir VG på Mac til morgenkaffen, det norske samfunnets speil hvor det serveres en meny som sannsynligvis fenger folket. I dag, den første lørdag i januar 2015, tok jeg meg for moro skyld litt ekstra tid til å se hvor mye av hva som serveres… Et par tragiske mord, litt utenriks, skogbrannfare i Australia og strykkarakter til Norge for svak innsats mot terrorfinansiering. Litt annet lett og lødig fra den store verden, men i alt vesentlig – tull og tøys… Dette er stoff som er greit nok i Se & Hør, for da forventer vi det. Men, det er ikke avisstoff, dette er bare brød og sirkus for folket for å få penger i kassa for å overleve. Verden får heller gå sin skjeve gang til det butter.

O hellige enfold
For hva synes du om:
.Par i sexknipe – måtte få hjelp av politiet.
.Lottomillionær to ganger, tapte alt.
.Mat trender: Dette vil du spise i 2015.
.Slank deg med taco og lasagne.
.Gullfisk med forstoppelse fikk kirurghjelp.
.Den eneste rumpeøvelsen du trenger.
.Derfor ryker flest parforhold nå.
.Slik fjerner du flekkene.
.Smakfull og sunn kosegryte.
.Slik blir du kvitt julekiloene.
.Gråt over skilsmissen på TV.
.Knuts hverdag som modell.

.Aqua-Lene om rumpe-stunt.
.Prest tiltalt for vold mot kone.
.Prins Andrew nekter for bruk av sex-slave.

Dette er bare litt av nyårets lødige avisstoff. I tillegg er det selvsagt mye om sport og sportskjendiser…. Litt reise, vær og føreforhold og ymse nyheter om det ene og det andre – fra svensk invasjon på grunn av lav kronekurs til oljeprisfall på grunn av russisk overproduksjon

Krise i Korea
Men utenrikssaken som jeg synes tar helt kaka er nytt fra Nord Korea:
Sjekk Kim Jong-Uns forvandling. Øyenbryn-stylist: Katastrofe.

Kos, kos, kos….
Ellers kan vi vel avslutte dagens avislesing med at det meste er trygt og godt i våre lune stuer. Vi lever fremdeles i et beskyttet Kardemomme hjørne av den store og farlige verden. Vi har råd til å besøke de koselige, vakre og fredelige stedene – og vi kan holde oss unna de andre hvor livet er en kamp. Så lenge det varer. Men, det er viktig at vi følger med, at vi tar standpunkt, at vi engasjerer oss i den verden vi lever i. Det handler om engasjement og evne til konsekvenstenking. Vi kan ikke bare lulle oss inn i kosepledd og la politikerne styre i vei – og til og med slutte å stemme fordi vi ikke gider, fordi vi ikke er helt enig med noen politikere, fordi vi ikke har peiling – eller fordi det ikke nytter likevel…

Vi får vel det vi fortjener
En uengasjert nyterholdning til livet, samfunnet og verden forøvrig er livsfarlig på sikt. Historisk har dekadente nasjoner gått under fordi de har lukket øynene for realitetene. Vi bør være mer på sporet. Ha et realistisk syn på vår rolle i verden, og engasjere oss i konstruktive løsninger.

Vi må vokte oss vel så ikke barbarene kommer og tar oss…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s